Maalämpö ja sen asennus erilaisissa kohteissa

Maalämpö on ehdottomasti se suosituin lämmitystapa, joka valitaan uusiin taloihin ja toisinaan myös vanhoissa taloissa vaihdetaan lämmitysjärjestelmä maalämpöön. On pari asiaa, jotka vaikuttavat maalämmön asennukseen niin uudessa kuin vanhassa kohteessa.

Asennustyöt alkavat usein kaivuulla ja porauksella. Maalämmön keruuputket pitää saada asennettua oikeaan syvyyteen, jotta lämpö saadaan kerättyä kaikkina vuoden aikoina. Erilaiset maastot vaativat eri tavan putkiston asennukselle. Kallioisessa maassa joudutaan poraamaan reiät putkia varten toisinaan todella syvällekin kallioon, jotta lämpö saadaan kerättyä hyvin myös kylminä aikoina. Pehmeässä maassa tehdään usein poraus myös vaakatasossa. Luonnollisesti naapurin mahdolliset keruuputket vaikuttavat oman putkiston asennukseen. Tämän takia on tärkeää olla yhteydessä kunnan rakennustekniikkaan, jossa he osaavat kertoa mitä omalla alueella tulee ottaa huomioon asennustöissä. Jos tontti on taas vesistön vieressä, keruuputket saatetaan asentaa veden pohjaan. Tapoja on siis monia riippuen siitä, missä rakennus sijaitsee ja minkälainen maaperän laatu on.

Kun poraustyö aloitetaan, tuodaan tontille ensin tarvittava asennuskalusto. On hyvä ottaa huomioon, että nämä voivat viedä jonkin verran tilaa ja myöskin aiheuttaa ääntä ja tärinää, mistä on hyvä ilmoittaa naapureille. Mikäli asennustyöt tehdään vanhaan rakennukseen, kannattaa huomioida, että pihan puolella on riittävästi tilaa ja mahdollisesti jotain kasvustoa voidaan joutua siirtämään poraustöiden tieltä. Uudessa talossa tämä ei ole ongelma, sillä asennsutyöt tehdään jo maanperustusvaiheessa. Poraussyvyyteen vaikuttaa se, miten etelässä tai pohjoisessa asutaan - yleensä paikallisella asennusliikeellä on hyvä tietämys tästä asiasta. Kun poraustyöt on saatu tehtyä, voidaan kalusto kuljettaa pois ja tasata porausmaa kuntoon. Usein nurmikkoa ja pihalaatoituksia ynnä muita joudutaan korjailemaan asennuksen jälkeen. Joskus korjaustyöt kuuluvat asennuksen hintaan, mutta tämä kannataa selvittää erikseen.

Sisätyövaiheessa tehdään ensin sisätilaan maalämpölaitteen asennus. Uudessa rakennuksessa tälle on yleensä varattu tilaa tekniseen huoneeseen, vanhoissa taloissa taas tulee tehdä tilaa lämmityslaitteistoille. Yleensä hyvä tila on kodinhoitohuone, tai vaikka vanha öljylämmityshuone, jos sellainen on ollut. Loput asennukset ja toiminnot hoitaa sähköasentaja.

Kuten aiemmin sanottu, on tärkeää tehdä kaikki tarvittavat ilmoitukset ennen työn aloitusta esimerkiksi kunnalle, sekä hankkia osaavat tekijät kaikkiin asennusvaiheisiin. Myös laitteiden tarkastus ja huollot kannattaa ottaa mukaan vuosittaiseen toimintaan, jolloin pääset nauttimaan lämmityslaitteistostasi parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Lisätietoa maalämmöstä löydät esimerkiksi tältä sivustolta: TNT-Putki Oy Ab

minusta

Putkiremontit eri kohteissa

Onko putkiremontti suunnitteilla tai jo kenties käynnissä? Tässä blogissa on kirjoituksia erilaisiin putkiremontteihin liittyen. Remontin suunnittelu ja sekä toteutus vaihtelee todella paljon pientalon ja kerrostalon välillä. Kerrostalon putkiremontin suunnittelu alkaa jo hyvin paljon aiemmin ennen itse remontin alkua, koska siinä on monta vaihetta jotka taloyhtiö hyväksyttää. Itse remontin aikana myös on enemmän haasteita kuin monissa muissa remonteissa, koska kaikkia asukkaita pitää tiedottaa remontin eri vaiheista. Pientalon putkiremontti ei taas vaadi tällaisia toimenpiteitä mutta siinä on taas muut omat asiansa. Tänne blogiin on tuotu esimerkkejä molemmista. Jos olet asukas taloyhtiössä ja talossa missä tehdään putkiremonttia, toivottavasti saat blogista apua myös siinä tapauksessa.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

28 May 2020
Maalämpö on ehdottomasti se suosituin lämmitystapa, joka valitaan uusiin taloihin ja toisinaan myös vanhoissa taloissa vaihdetaan lämmitysjärjestelmä

27 March 2020
Kylpyhuone koetaan yleensä aika tylsäksi paikaksi, jossa ei tarvitse viihtyä pitkään. Toisaalta vietämme siellä yllättävän paljon aikaa, joten miksi e

12 March 2020
Betoni on yksi kestävimmistä rakennusmateriaaleista ja näin ollen myös suosituimmista. Sitä käytetään tyypillisimmin silloissa, padoissa, kanavissa, r

tag