Milloin hissin peruskorjaus on ajankohtainen?

Lähes jokaisesta rakennuksesta, jossa on useampi kerros, löytyy nykyisin hissi. Hissejä nykymuodossa on ollut käytössä jo 1800-luvun puolivälistä lähtien ja niiden tarkoituksena on helpottaa arkeamme. Millainen maailma olisikaan jos tätä keksintöä ei olisi koskaan kehitetty. Maailmasta tuskin ainakaan löytyisi kovin montaa pilvenpiirtäjää, jos ihmiset joutuisivat kapuamaan vaikkapa 80. kerrosta päästäkseen toimistolle töihin. Hissi auttaa myös kun meillä ovat vaikkapa painavat ostokset tai lastenvaunut kannettavana. Tässä artikkelissani käsittelen hissejä sekä niiden korjausta yleisellä tasolla.

Hissityypit

On olemassa erilaisia hissityyppejä. Yleisimpiä näistä ovat hydrauliset hissit sekä vetopyörähissit. Kummassakin hissityypissä laitetta pyörittää luonnollisesti moottori, joka toimii nykypäivänä sähkövirralla. Hydraulinen hissi toimii nostosylintereiden avulla, jotka on kiinnitetty hissin korin kehykseen, kun taas vetopyörähississä käytetään teräsköysiä kannattelemaan hissikoria. Kummassakin hissityypissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Hydraulinen hissi esimerkiksi on usein huomattavasti vetopyörähissiä hiljaisempi. Hisseissä on usein myös painoraja, joka määrittyy vastapainon mukaan. Jotta ylimääräisiltä vioilta hississä vältytään, tulisi painorajaa aina noudattaa. Tämä on hyvä huomioida vaikkapa muuttokuormaa lastatessa.

Hissin peruskorjaus

Kuten kaikki koneet, myös hissit kaipaavat säännöllistä huoltoa ja korjausta. Näin vältetään mahdolliset viat sekä siitä johtuvat mahdolliset vaaratilanteet hissin käyttäjille. Peruskorjaus on useimmiten ajankohtainen noin 15–20 vuotta vanhoille hisseille. Jos ongelmia, kuten vaikkapa yllättävää nousua sähkönkulutuksessa ilmenee, on hyvä ottaa yhteys korjauksen ammattilaiseen jo aiemmin. Joissakin tapauksissa hissin peruskorjaus ei välttämättä enää riitä. Hissi voi esimerkiksi vanhoissa taloissa olla auttamattomasti vanhentunut ja näin ollen epäkäytännöllinen asukkaille. Silloin taloyhtiö saattaa päättää koko hissin uusimisesta. Tähän päätökseen voi johtaa myös vaikkapa hissin vanhanaikainen ulkonäkö, jos taloyhtiön ulkonäköä halutaan viedä modernimpaan suuntaan.

Hissit koostuvat monista eri osista, kuten vaikkapa jarruista, vaihteista, valaistuksesta ja mahdollisista köysistä. Nämä osat luonnollisestikin kuluvat käytössä ja vaativat säännöllistä päivittämistä. Siksi onkin suositeltavaa tarkastaa ja päivittää osia noin 10 vuoden välein.

Korjaus tulee tilata ammattilaiselta

Hissit ovat monimutkaisia koneita joita ei tule itse lähteä huoltamaan. Väärin tehdyt asennukset voivat johtaa vakaviin seurauksiin ja pahimmassa tapauksessa jopa onnettomuuksiin. Hissien korjaukseen erikoistuneita ammattilaisia löytyy ympäri Suomen. Yksi tällainen yritys on esimerkiksi Schindler Oy.

minusta

Putkiremontit eri kohteissa

Onko putkiremontti suunnitteilla tai jo kenties käynnissä? Tässä blogissa on kirjoituksia erilaisiin putkiremontteihin liittyen. Remontin suunnittelu ja sekä toteutus vaihtelee todella paljon pientalon ja kerrostalon välillä. Kerrostalon putkiremontin suunnittelu alkaa jo hyvin paljon aiemmin ennen itse remontin alkua, koska siinä on monta vaihetta jotka taloyhtiö hyväksyttää. Itse remontin aikana myös on enemmän haasteita kuin monissa muissa remonteissa, koska kaikkia asukkaita pitää tiedottaa remontin eri vaiheista. Pientalon putkiremontti ei taas vaadi tällaisia toimenpiteitä mutta siinä on taas muut omat asiansa. Tänne blogiin on tuotu esimerkkejä molemmista. Jos olet asukas taloyhtiössä ja talossa missä tehdään putkiremonttia, toivottavasti saat blogista apua myös siinä tapauksessa.

Haku

Viimeisimmät julkaisut

31 January 2024
Teollistuminen on prosessi, joka on ollut käynnissä maapallolla 1700-luvulta alkaen. Se perustuu ajatukseen, että kulutushyödykkeiden sekä ravinnon tu

8 November 2023
Kukapa suomalainen ei tuntisi laituria. Monen ensimmäinen lapsuusmuisto uimaretkeltä liittyy laituriin. Pienet lapset uivat laiturin vieressä ja isot

4 August 2023
Teollistuminen alkoi maailmalla 1700- ja 1800-lukujen taitteessa. Ensimmäinen teollinen vallankumous, joka ajoittuu juuri tähän aikaan, tapahtui Brita

tag