Huolellisesti suunniteltu ilmanvaihtokanava takaa raikkaan sisäilman

Tervetuloa LVI-urakoitsijoista ja –töistä kertovan blogini pariin. Tänään kerron tarkemmin ilmanvaihdon tärkeydestä ja siitä miten toimiva ilmanvaihtokanava toteutetaan. Toivottavasti kirjoituksestani on sinulle hyötyä.

Vaarattomia ja vaarallisia hiukkasia

Puhdas ja raikas huoneilma on erittäin tärkeä asia, johon emme tule kiinnittäneeksi yleensä tarpeeksi huomiota. Elimistömme tarvitsee raikasta happea toimintojensa ylläpitämiseksi. Huono ilma tekee väsyneeksi ja saattaa pahimmillaan jopa sairastuttaa tilassa oleskelevat henkilöt.

Ilmassa on jatkuvasti erilaisia hiukkasia, joista osa ei ole millään tavalla vaaraksi. Osa saattaa pidemmän altistumisen vuoksi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, hengitystieoireita ja muita ongelmia. On myös olemassa melkoinen liuta aineita, jotka aiheuttavat hengitettynä välitöntä haittaa, mutta niitä ei onneksi meidän elinympäristössämme usein tavata.

Koneellinen vai painovoimainen ilmanvaihto?

Ilmanvaihdon toimivuus oleskelutiloissamme on siis hyvin tärkeää. Ilma ei vaihdu tehokkaasti aivan itsekseen, vaan tehokkaan vaihtumisen edesauttamiseksi on sitä varten rakennettava tietynlainen mekanismi. Perusperiaatteena on tuoda puhdasta ilmaa sisään ja viedä likainen ulos. Ilmanvaihtokanava voi toimia joko painovoiman ja lämpötilojen vaihtelun avulla tai koneellisesti.

Raikkaan ilman tuloaukot tulisi sijoittaa oleskelutiloihin, kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen. Likainen ilma taas viedään pois kosteista tiloista, kuten kylpyhuoneesta tai keittiöstä. Tämän ilman sisääntulon ja ulosmenon tulee olla tasapainossa, muuten huoneistosta tulee yli- tai alipaineinen. Jos ilma poistuu liian tehokkaasti, imee ilmanvaihto sitä huoneiston rakenteista, jolloin ilmaan pääsee epäpuhtauksia. Jos likainen ilma taas ei pääse poistumaan, ei tilalle mahdu raikasta ilmaa.

Koneellinen ilmanvaihto toimii, kuten arvata saattaa, koneen avulla. Se voi tarkoittaa vain koneellista ilman sisään tuomista tai kokonaan koneellista ilmastointia. Kokonaan koneellisen vaihtoehdon etu on se, että poistoilman lämpö voidaan käyttää korvausilman lämmittämiseen, jolloin voidaan säästää lämmityskuluissa.

Huolellinen toteutus ja säännöllinen huolto takaavat raikkaan ilman

Oli ilmanvaihtosysteemi mikä tahansa, tulee se suunnitella ja toteuttaa ammattilaisen toimesta. Ammattilainen osaa ottaa huomioon erilaiset yksityiskohdat, jotka vaikuttavat ilman vaihtumiseen. Hän osaa myös mitoittaa sen juuri tämän kiinteistön tarpeita vastaavaksi. Pelkkä huolellinen suunnittelu ja toteutus eivät kuitenkaan riitä, vaan ilmanvaihtokanavia tulee puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti. Esimerkiksi likaiset suodattimet eivät ole edukseen, kun toiveena on raikas sisäilma.

minusta

Putkiremontit eri kohteissa

Onko putkiremontti suunnitteilla tai jo kenties käynnissä? Tässä blogissa on kirjoituksia erilaisiin putkiremontteihin liittyen. Remontin suunnittelu ja sekä toteutus vaihtelee todella paljon pientalon ja kerrostalon välillä. Kerrostalon putkiremontin suunnittelu alkaa jo hyvin paljon aiemmin ennen itse remontin alkua, koska siinä on monta vaihetta jotka taloyhtiö hyväksyttää. Itse remontin aikana myös on enemmän haasteita kuin monissa muissa remonteissa, koska kaikkia asukkaita pitää tiedottaa remontin eri vaiheista. Pientalon putkiremontti ei taas vaadi tällaisia toimenpiteitä mutta siinä on taas muut omat asiansa. Tänne blogiin on tuotu esimerkkejä molemmista. Jos olet asukas taloyhtiössä ja talossa missä tehdään putkiremonttia, toivottavasti saat blogista apua myös siinä tapauksessa.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

27 June 2022
Lokakaivon tyhjentäminen on erittäin tärkeä osa viemärijärjestelmän kunnossapitoa. Suomessa kunnallisten viemäriverkostojen ulkopuolella on karkeasti

22 March 2022
Salaojat ovat tärkeässä osassa rakennuksen kunnossa pysymisen kannalta. Toimivalla salaojasysteemillä ja usein niihin saumattomasti liittyvällä sadeve

15 February 2022
Saneerauksesta puhuttaessa tarkoitetaan korjausrankentamista. Kohteena voi olla julkisivu, kylpyhuone, makuuhuone, keittiö, varasto, tai mikä tahansa

tag