Talon rakennusprojekti on monivaiheinen prosessi ja monelle se lähtee liikkeelle unelmasta, mielessä olevasta oman talon kuvasta, joka halutaan toteuttaa. Sen jälkeen aletaan yleensä etsimään sopivaa tonttia, jos sitä ei vielä ole olemassa. Tonttia valitessa kannattaa miettiä, minkälaisessa paikassa haluaisi mielellään asua, lähellä luontoa, lähellä palveluita vai ovatko kenties hyvät liikenneyhteydet kaikista tärkein kriteeri asuinpaikan valinnassa. Mikä paikkakunta sopii parhaiten suunnitelmaan ja haluaako asua isossa kaupungissa maaseudun sijaan. Myös käytössä oleva budjetti vaikuttaa valintaan ja myös se, miten väljästi haluaa asua. Isoissa kaupungeissa rakentaminen on yleensä tiiviimpää kuin pienemmissä. Kun paikka tontille on löytynyt, kannattaa jo tässä vaiheessa valita pääsuunnittelija mukaan prosessiin ja varmistaa, voiko halutulle tontille rakentaa ja minkälainen sen maaperä on. Maaperän laatu vaikuttaa suuresti siihen, miten maanrakennustyöt tehdään ja minkälaiset kustannukset niistä tulee.
Talon rakennus on monivaiheinen prosessi
Tontin maaperän rakenteen selvittämiseksi kannattaa tehdä maaperätutkimus, jossa selvitetään maaperän rakenne, kantavuus sekä pohjaveden taso. Tutkimuksen perusteella määritetään, minkälaiset perustukset tontille tarvitaan ja myös millaisen talon sille voi rakentaa. Tässä vaiheessa selviää, voiko kyseiselle tontille rakentaa sellaisen talotyypin, mitä on suunnitellut, koska kaikki talotyypit eivät sovi kaikille tonteille. Maaperätutkimuksen avulla selviää myös maanrakennus- ja perustamistöiden kustannukset, jotka voivat vaihdella suuresti maaperän rakenteesta ja tontin koosta riippuen. Maaperätutkimus kannattaa tehdä jo ennen tontin ostamista ja sen voi tehdä, jos tontin omistaja myöntää siihen luvan. Tärkeä osa talon rakennusprojektissa on suunnitella kaikki osa-alueet huolella, ennen töiden aloittamista, ettei myöhemmin aiheudu mahdollisesti lisäkustannuksia. Maanrakennustyöt voi aloittaa, kun suunnitelmat ovat valmiina.
Kun maanrakennus aloitetaan, kannattaa jo tässä vaiheessa suunnitella myös pihaa ja sinne tulevia toimintoja, rakennuksia, teitä ja istutuksia. Pihasuunnitelma kannattaa siis myös tehdä valmiiksi jo ennen rakentamisen aloittamista. Kun suunnitelma on valmiina, voidaan jo maanrakennusvaiheessa asentaa sähkökaapelit ja tehdä tarvittavia putkitöitä ja näin säästää myös rahaa. Kaikissa rakennustöissä on tärkeää löytää projektiin luotettava asiantuntija ja urakoitsija, jonka kanssa työ sujuu odotetussa aikataulussa ja halutulla tavalla.
Lisätietoa esimerkiksi maanrakennustöistä voit lukea Petjoi Racing Oy sivuilta.