Katon korjaus ja huolto kuuluvat kiinteistön kunnossapitoon

Kuten kaikki rakennuksen remontti- ja korjausprojektit, kannattaa katon korjaus suunnitella huolella etukäteen ja mielellään ennakoiden ennen kuin ongelmia ilmenee. Katon kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti sen puhdistuksen yhteydessä. Syksyllä ennen lumentuloa tulisi katolta poistaa lehdet ja roskat; keväisin taas tarkistetaan, ettei talven aikana katolle ole tapahtunut mitään tuhoja. Samalla tulisi tarkistaa koko katto, sen läpiviennit, varusteet, sadevesikourujen kiinnitykset ja kaadot ja myös tyhjentää kourut lehdistä ja roskista. Runsaslumisina ja kosteina talvina liika lumi kannattaa poistaa katolta, mutta tälle kannattaa kuitenkin jättää noin 10 cm:n suojalumikerros. Katolla liikkuessa on hyvä olla kengät, joissa on hyvä pito, mutta jotka eivät vaurioita katon pintaa. Tärkeää on myös käyttää turvavaljaita ja köyttä. Levä, sammal ja jäkälä sekä muut epäpuhtaudet kannattaa poistaa katolta, koska ne hidastavat veden poiskulkua ja saattavat aiheuttaa kosteuden kertymistä katolle ja kattorakenteisiin. Katon korjaus ja säännöllinen huolto pidentävät katon elinkaarta ja saattavat säästää kalliilta ja suuremmalta kattoremontilta tai katon uusimiselta.

Katon korjaushinta riippuu kohteesta ja tarvittavista toimenpiteistä

Kattoa ei tarvitse huoltaa itse, vaan huoltotoimenpiteet voi myös suorittaa ammattilainen. Katon säännöllinen tarkistus ja huolto ovat tärkeitä muistaa vaikka mitään akuuttia ongelmaa ei olisikaan ilmennyt, sillä kaikkia ongelmia ei välttämättä huomaa. Esimerkiksi pieni reikä katossa voi aiheuttaa ajan mittaan suuria vaurioita, jos sitä ei havaita ajoissa. Eri katemateriaaleja huolletaan erilailla, mutta kannattaa olla huolellinen kattoa huoltaessa, koska vääränlainen huolto saattaa pilata katon hoitamisen sijaa.

Esimerkiksi huopakatolle ei kannata kiivetä kuumana kesäpäivänä, koska lämpö pehmittää kattoa ja se saattaa antaa periksi. Huopakatto kannattaa puhdistaa varovaisesti ilmapuhaltimella, ettei sen pinnalla oleva sirote irtoa. Huopakatolla alkaa helposti kasvamaan sammalkasvustoja, jotka kannattaa poistaa ja katto suojata suojakäsittelyllä.

Tiilikaton voi puhdistaa harjaamalla ja se kestää myös vedenpainetta, mutta tämän puhdistuksessa oikea tekniikka on tärkeä, ettei sille aiheuta vaurioita. Tiilikatolle kasvaa myös helposti sammalta, joka tulee poistaa ja katolle kannattaa tehdä säännöllinen suojakäsittely.

Peltikaton voi pestä harjaamalla ja painepesurilla, mutta niin, että ei naarmuta kattoa tai vaurioita sen maalipintaa. Peltikatolle ei yleensä kasva sammalta, mutta siihen saattaa ilmaantua ruostetta, joka tulee poistaa ja sen jälkeen katolle tehdään suojamaalaus. Katon huolto ja korjaushinta riippuvat siitä, mitä katolle tehdään ja millä tavalla toimenpiteet suoritetaan.

Mikäli kattosi kaipaa huoltoa Oulun alueella, voit kääntyä esimerkiksi Lumo Rakennus Oy:n puoleen. 

minusta

Putkiremontit eri kohteissa

Onko putkiremontti suunnitteilla tai jo kenties käynnissä? Tässä blogissa on kirjoituksia erilaisiin putkiremontteihin liittyen. Remontin suunnittelu ja sekä toteutus vaihtelee todella paljon pientalon ja kerrostalon välillä. Kerrostalon putkiremontin suunnittelu alkaa jo hyvin paljon aiemmin ennen itse remontin alkua, koska siinä on monta vaihetta jotka taloyhtiö hyväksyttää. Itse remontin aikana myös on enemmän haasteita kuin monissa muissa remonteissa, koska kaikkia asukkaita pitää tiedottaa remontin eri vaiheista. Pientalon putkiremontti ei taas vaadi tällaisia toimenpiteitä mutta siinä on taas muut omat asiansa. Tänne blogiin on tuotu esimerkkejä molemmista. Jos olet asukas taloyhtiössä ja talossa missä tehdään putkiremonttia, toivottavasti saat blogista apua myös siinä tapauksessa.

Haku

Viimeisimmät julkaisut

23 May 2024
Vesisäiliöauton tilaus voi olla tarpeellinen toimenpide monissa erilaisissa tilanteissa, olipa kyse sitten yksityishenkilöiden, yritysten tai julkisen

25 April 2024
Uudisrakentaminen on merkittävä osa yhteiskunnan kehitystä ja kasvua, tarjoten uusia koteja, työpaikkoja ja palveluita. Tässä blogissa tutustumme lähe

25 March 2024
Uusintasaumaus on tärkeä osa rakennusten ylläpitoa ja kunnossapitoa, ja se voi tuoda monia hyötyjä niin ulkonäön kuin rakenteellisen kestävyydenkin ka

tag