Laiturit voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan – venelaiturit ja uimalaiturit

Laituria valitessa tulee pohtia myös sen vuoden ympäri tarvitsevaa ylläpitoa. Kun talvisin järvet jäätyvät, ne voivat siirrellä tai rikkoa laitureita, joten laitureiden jäänkesto on olennainen asia ottaa huomioon. Jäänkestävyyteen vaikuttaa eniten laiturinmalli sekä ranta, johon se on asennettu. Jäänkestävyys ja laiturin tarvitsema ylläpito ovat yhteydessä toisiinsa. Paras jäänkesto saavutetaan laitureilla, jotka vedetään kokonaan pois vedestä talveksi, tämä tarkoittaa joka syksyisin ja keväisin toistuvaa laiturin siirtoa. Vähäisin ylläpito ja hyvä jäänkesto saavutetaan kiinteillä laitureilla.

Laiturit voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan – venelaiturit ja uimalaiturit

Laiturit voidaan jakaa karkeasti kahteen eri kategoriaan, uimalaitureihin sekä venelaitureihin. Venelaituri voidaan sijoittaa sellaiseen rantaan, jossa vesi syvenee riittävän nopeasti veneen vesille laskuun. Venelaiturin pääkäyttötarkoituksena on tarjota toimiva ratkaisu veneen lastaamiseen sekä purkamiseen. Tärkeitä ominaisuuksia venelaitureilla on laiturin kannen riittävä korkeus, veden pinnan yläpuolella sekä laiturin tulisi olla tarpeeksi vakaa.

Lisäksi veneen ominaisuudet vaikuttavat kotirannan laiturin valintaan, mitä suurempi vene, sitä korkeampi laiturikannen on oltava, jotta se täyttää tehtävänsä. Suurempi alus tarvitsee vakaamman laiturin, joka kestää veneen ja aaltojen aiheuttamat rasitukset, mutta silloin laituri ei ole enää niin monikäyttöinen, sillä matalalla oleva vesi on uimalaiturin tärkeä ominaisuus. Monille laiturin käyttäjille ei ole mahdollista löytää täydellistä laituria, joka sopii niin uintiin kuin veneilyyn.

Uimalaiturin tärkein ominaisuus on turvallisuus

Uimalaituri voidaan sijoittaa saunan läheisyyteen tai kaltevalle rannalle. Uimalaiturin päätarkoitus on tehdä uimisesta miellyttävämpää sekä turvallisempaa sen kaikille käyttäjille. Sen pitäisi myös tarjota helppo, mukava ja turvallinen pääsy veteen ja vedestä. Uimalaiturin turvallisuuteen vaikuttaa tikkaiden tukevuus ja se että tikkaat eivät saisi olla liukkaat. Useissa laitureiden tikkaissa onkin liukuesteitä. Suosituimpia ovat laiturit, jotka tarjoavat esteettömän ja turvallisen pääsyn veteen kaikenikäisille, pikkulapsista vanhuksiin. Erikseen on olemassa uimatasanteita, joista voi uida hyppäämällä alas.

Mitä lähempänä pintaa laituri kelluu, sitä paremmin se soveltuu uintiin, mutta sitä huonommin se soveltuu veneilyyn. Usein moni mökkeilijä tai rantatontin omistaja tekee kompromissin, ja asennuttaa vain yhden laiturin. Jos sinua mietityttää millainen laituri sopii parhaiten juuri sinun rantaasi, olethan yhteydessä ammattilaiseen. Laiturit myy esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oy.

minusta

Putkiremontit eri kohteissa

Onko putkiremontti suunnitteilla tai jo kenties käynnissä? Tässä blogissa on kirjoituksia erilaisiin putkiremontteihin liittyen. Remontin suunnittelu ja sekä toteutus vaihtelee todella paljon pientalon ja kerrostalon välillä. Kerrostalon putkiremontin suunnittelu alkaa jo hyvin paljon aiemmin ennen itse remontin alkua, koska siinä on monta vaihetta jotka taloyhtiö hyväksyttää. Itse remontin aikana myös on enemmän haasteita kuin monissa muissa remonteissa, koska kaikkia asukkaita pitää tiedottaa remontin eri vaiheista. Pientalon putkiremontti ei taas vaadi tällaisia toimenpiteitä mutta siinä on taas muut omat asiansa. Tänne blogiin on tuotu esimerkkejä molemmista. Jos olet asukas taloyhtiössä ja talossa missä tehdään putkiremonttia, toivottavasti saat blogista apua myös siinä tapauksessa.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

14 December 2022
Kylpyhuoneremontti on usein yksi kodin suurista ja arvokkaista projekteista ja sen vuoksi se kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Jos kalu

14 October 2022
Laituria valitessa tulee pohtia myös sen vuoden ympäri tarvitsevaa ylläpitoa. Kun talvisin järvet jäätyvät, ne voivat siirrellä tai rikkoa laitureita,

27 June 2022
Lokakaivon tyhjentäminen on erittäin tärkeä osa viemärijärjestelmän kunnossapitoa. Suomessa kunnallisten viemäriverkostojen ulkopuolella on karkeasti

tag