Teollisuushallit tarjoavat työtä ja mahdollisuuksia

Teollistuminen alkoi maailmalla 1700- ja 1800-lukujen taitteessa. Ensimmäinen teollinen vallankumous, joka ajoittuu juuri tähän aikaan, tapahtui Britanniassa. Siihen liittyy muun muassa höyrykoneen ja kutomakoneen keksiminen. Keksinnöt johtivat muuttoliikkeeseen kohti teollisuuskeskuksia, joissa oli koneellistumisen myötä työpaikkoja. Toinen teollinen vallankumous ajoittuu 1800-luvun lopun Yhdysvaltoihin ja Saksaan. Siihen liittyvät sähkövirran ja polttomoottorin käyttöönotto. Näiden keksintöjen pohjalta rakennettiin suuria koneita, jotka vaativat suuria hallitiloja ympärilleen. Halliin tuli mahtua koneiden lisäksi myös paljon työvoimaa, joten niistä tuli erityisen suuria. Tästä kehityksestä juontavat juurensa teollisuushallit.

Teollisuushallien muodonmuutos

Suomessa on edelleen joitakin suuria tiilirakenteisia teollisuushalleja 1800-luvulta. Osa niistä liittyy paperin tuotantoon ja osa tekstiiliteollisuuteen. Nykyään hallit toimivat joko museokäytössä tai niihin on entisöity asuntoja tai muita tiloja. Koska koneellistamalla tuotetuissa teollisuustuotteissa on korkeampi tuottavuus kuin käsin tuotetuissa, on koneellinen tuotanto tullut ihmiskuntaan jäädäkseen. Nykykoneissa on lisäksi paljon automatiikkaa ja tietotekniikkaa, joka mahdollistaa ympärivuorokautisen tuotannon ilman että tähän tarvitaan paljonkaan ihmisiä valvomaan öiseen aikaan. Nykyaikainen teollisuushalli poikkeaa 150 vuotta vanhoista esimerkiksi siten, että se on nopearakenteinen, tasalämpöinen ja isoista elementeistä edullinen rakennettava. Näin ollen se on harvoin enää tiilirakenteinen.

Nykyajan hallit

Teollisuushalli rakennetaan nykyäänkin usein teollisuuden ja isojen koneiden tarpeisiin. Mutta samalla hallikaavalla niitä rakennetaan myös muuhun käyttöön. On oivallettu, että suuri edullinen rakennus toimii loistavasti lukuisien erilaisten urheilulajien harrastuspaikkana, konserttihallina, varastohallina tai vaikkapa messu- tai näyttelyhallina.

Alkuperäisessä tarkoituksessaan isompien tuotantoerien tuottamisessa hallit palvelevat elinkeinoelämää ja kehittyvää teknologiaa. Teollisuushallit ovat paikkoja, joissa yritykset kehittävät, valmistavat ja varastoivat tuotteitaan. Teollisuushalleissa on myös usein toimistotilaa, joten niissä on helppo yhdistää tuotekehitys, tuotanto ja logistiikka. Suurten tuotantomäärien logistiikka vaatii teollisuushallilta isot ovet, joiden lävitse voi kuljettaa isoja kontteja.

Suuria teollisuushalleja rakennetaan usein satamien ja tavaraliikenteen keskittymien ympärille, mikä helpottaa kuljetuksia ja voi vähentää logistiikkakustannuksia. Sijainti muiden teollisuushallien tai tuotantolaitosten lähellä helpottaa yhteistyötä ja voi säästää aikaa ja kustannuksia. Tästä syystä paikkakunnalle on yleensä syntynyt niin sanottu teollisuusalue. Jotta tällainen teollisuushallien keskittymä saadaan näyttämään viihtyisältä, on teollisuushallin rakennuttaminen syytä antaa asiantunteville rakennusfirmoille, jotka panostavat hallien suunnitteluun, toteutukseen ja ulkonäköön.  

Teollisuushallin rakennuttaminen meiltä: Linnasteel Oy.

minusta

Putkiremontit eri kohteissa

Onko putkiremontti suunnitteilla tai jo kenties käynnissä? Tässä blogissa on kirjoituksia erilaisiin putkiremontteihin liittyen. Remontin suunnittelu ja sekä toteutus vaihtelee todella paljon pientalon ja kerrostalon välillä. Kerrostalon putkiremontin suunnittelu alkaa jo hyvin paljon aiemmin ennen itse remontin alkua, koska siinä on monta vaihetta jotka taloyhtiö hyväksyttää. Itse remontin aikana myös on enemmän haasteita kuin monissa muissa remonteissa, koska kaikkia asukkaita pitää tiedottaa remontin eri vaiheista. Pientalon putkiremontti ei taas vaadi tällaisia toimenpiteitä mutta siinä on taas muut omat asiansa. Tänne blogiin on tuotu esimerkkejä molemmista. Jos olet asukas taloyhtiössä ja talossa missä tehdään putkiremonttia, toivottavasti saat blogista apua myös siinä tapauksessa.

Haku

Viimeisimmät julkaisut

23 May 2024
Vesisäiliöauton tilaus voi olla tarpeellinen toimenpide monissa erilaisissa tilanteissa, olipa kyse sitten yksityishenkilöiden, yritysten tai julkisen

25 April 2024
Uudisrakentaminen on merkittävä osa yhteiskunnan kehitystä ja kasvua, tarjoten uusia koteja, työpaikkoja ja palveluita. Tässä blogissa tutustumme lähe

25 March 2024
Uusintasaumaus on tärkeä osa rakennusten ylläpitoa ja kunnossapitoa, ja se voi tuoda monia hyötyjä niin ulkonäön kuin rakenteellisen kestävyydenkin ka

tag